NL
Blog Image

Een gepersonaliseerde nummerplaat, is dat iets voor jou?

Wil je een nummerplaat die helemaal bij jou en je auto past? Dan kun je een gepersonaliseerde nummerplaat aanvragen. Da’s een kentekenplaat met de cijfers en/of letters die je zelf kiest. Leuk, maar hoeveel kost dat grapje, vraag je je misschien af?

Gepersonaliseerde nummerplaat voor … 2000 euro

Sinds 31 maart 2014 kun je je auto uitrusten met een unieke, persoonlijke nummerplaat. “THEBEST” of “PAPA” zijn wellicht al ingenomen, maar met wat geluk kun je wel je voornaam of bijnaam nog registreren, of de naam van je partner of kind natuurlijk. Daar moet je dan wel een flinke som voor veil hebben. De federale overheid heft een zogenaamde retributie van 2000 euro. Tel daar 30 euro bij voor de productie en aflevering via Bpost en je hebt de totale kostprijs.

Wat is toegelaten?

Een gepersonaliseerde nummerplaat is de perfecte kans om een leuk en persoonlijk opschrift uit te dokteren. Uiteraard ben je niet helemaal vrij, want de letters en cijfers moeten wel op een nummerplaat passen. Dit zijn de regels waar aanvragers van een gepersonaliseerd kenteken zich aan moeten houden:

  • Maximum 8 karakters, waarvan minstens 1 letter. “BEERENS” kan dus, maar “12345678” niet.
  • De letters of groepen van letters worden van de cijfers of groepen van cijfers gescheiden door een liggend streepje. Ook tussen groepen van letters of groepen van cijfers onderling kan een liggend streepje komen. Let wel: streepjes worden beschouwd als karakters!
  • Links van het eerste karakter komt altijd de reliëfstempel van de DIV.
  • Verschillende combinaties zijn verboden, zoals alle combinatie van 3 cijfers en 4 letters of 4 cijfers en 3 letters. Ook de letter B gevolgd door 3 cijfers is verboden. Ten slotte zijn A, E en P gevolgd door enkel cijfers niet toegelaten. Lees alle voorschriften op de site van het ministerie van Mobiliteit.

Gepersonaliseerde nummerplaten zijn gebonden aan een bepaald voertuig én de titularis van de inschrijving bij de DIV op het moment van de reservatie. De gereserveerde combinatie mag in geen geval gebruikt worden voor de inschrijving van een ander voertuig of een andere titularis.

Gepersonaliseerde nummerplaat aanvragen

Interesse? Controleer dan of je favoriete combinatie nog beschikbaar is. Als je combinatie vrij is, moet je een reservatieformulier invullen, ondertekenen en aanbieden aan een DIV-loket. Na betaling moet je ten slotte een aanvraag tot (her)inschrijving van het voertuig indienen.

map_location