NL
Blog Image

Geen reservewiel in de wagen? Dit zijn de alternatieven

Het merendeel van de wagens heeft niet langer een reservewiel in de koffer. Ook de krik is verdwenen. Het reservewiel en de krik zijn vervangen door een reparatiekit, al zijn er ook nog andere alternatieven voorhanden. Een overzicht.

Waarom is er geen reservewiel meer in de meeste auto’s?

Autobouwers laten heel vaak het reservewiel achterwege om ruimte en gewicht te winnen, maar ook om de kosten te drukken. Een reservewiel wordt dus een optie in plaats van een onderdeel van de standaarduitrusting.

Alternatieven voor een reservewiel

Het ‘thuiskomertje’

Heel af en toe zie je nog eens een wagen rondrijden met een kleiner wiel, een zogenaamd thuiskomertje. Zo’n thuiskomertje is een kleiner en smaller noodreservewiel waarmee je niet kunt blijven rondrijden, maar waarmee je wel tijdelijk uit de nood bent geholpen.

De run-flat-band

Een run-flat-band heeft versterkte flanken die het gewicht van de auto kunnen dragen, ook als de lucht uit de band is. Je kunt nog even verder rijden met je lekke band en zo bijvoorbeeld de snelweg verlaten of meteen naar de garage rijden als die in de buurt is. Een run-flat-band biedt geen soelaas wanneer er ernstige schade aan de band is en is ook niet voor alle auto’s weggelegd.

De reparatiekit

Reparatiekits worden het meest gebruikt als vervanging van het reservewiel. Het is een pakketje dat weinig plek inneemt. Met zo’n kit kun je je lekke band – met een klein lek – zelf herstellen door er een vloeistof in te spuiten via het ventiel. Grote lekken of schade aan de velgen kun je er niet mee herstellen.

De precieze inhoud en omvang van zo’n reparatiekit verschilt van wagen tot wagen. Daarom is het altijd handig om de gebruiksaanwijzing eens op voorhand door te nemen. Want als je in het donker aan de kant van de weg strandt, is het geen lachertje als je nog moet uitdokteren hoe zo’n reparatiekit precies in z’n werk gaat …

 

 

map_location