NL
Blog Image

Je auto wassen zonder krassen: dat doe je zo

Je auto wassen zonder krassen, hoe doe je dat? Als je deze twee eenvoudige woorden onthoudt, verkrijg je een schitterend resultaat: producten en procedure. We zetten de do’s en don’ts op een rijtje.

Waar was je best je auto?

De ideale plek om je auto te wassen is op een schaduwrijke plaats. Je auto wassen in de blakende zon is geen goed idee: het schuim droogt sneller dan je kunt spoelen en je krijgt alleen maar zeep- en watervlekken. Let ook even op of de ondergrond schoonis. Als je je auto afspuit, kan het vuil van de grond op je auto opspatten.

Welke materialen gebruik je beter niet?

Iedereen gebruikt ze, maar eigenlijk is dat niet zo goed idee:

  • Spons
  • Zeemvel
  • Simonis

Hoewel je wellicht bent opgegroeid met de wetenschap dat je een zeemvel nodig hebt om je auto te wassen, klopt deze theorie niet. Sponsen en zeemvellen maken het vuil wel los van je auto, maar laten het op de oppervlakte liggen. Als je dan ook nog eens simonis gebruikt, wrijf je de zandkorrels als het ware open en verhoog je het risico op krassen.

En welke juist wel?

Ruil spons, zeemvel en simonis liever in voor:

  • Washandschoenen – het liefst van lamswol
  • Microvezeldoekjes

Zo ga je te werk voor een krasvrije wasbeurt

Stappenplan:

  1. Kuis je wagen altijd van boven naar onderen en van achteren naar voren.
  2. Gebruik een autoshampoo die niet te agressief werkt, zodat je lakwerk niet wordt aangetast. Zeep je wagen goed in en laat de shampoo even inwerken. Spuit je auto vervolgens af. Het grootste vuil is nu verwijderd. Je kunt starten met het ‘handwasje’.
  3. Gebruik de twee-emmermethode. Vul een eerste emmer met water en shampoo en een tweede spoelemmer met enkel lauw water. Zeep in en spoel. Die stap herhaal je tot je alle hoekjes en kantjes schoon hebt gemaakt.
  4. Spoel een laatste keer af en droog af met een microvezeldoekje. Deze doekjes kunnen veel water opslorpen en zijn krasvrij.

 

map_location