NL
Blog Image

Op vakantie met de auto – niet zonder deze tips!

De zomervakantie veraf? Vergis je niet, juli is er sneller dan je denkt. Bovendien moet je je vakantie vaak maanden op voorhand georganiseerd krijgen. Vliegreizen moet je het langst op voorhand boeken, maar ook autovakanties vergen de nodige voorbereiding. Om je op weg te helpen – en een antwoord te bieden op je praktische twijfels – geven we je de beste tips om van je vakantie met de auto een klinkend succes te maken.

Je auto voorbereiden op de lange rit

Voor je de gezinsauto volstouwt met koffers, strandlakens en snacks voor onderweg, moet je je wagen grondig controleren. Controleer de vloeistofniveaus, de afstelling van de spiegels en de bandenspanning. Een klapband op de autosnelweg – de nachtmerrie van elke chauffeur – is snel gebeurd, en is bijna altijd het gevolg van een te lage bandenspanning. Ook sporen van bandenslijtage neem je maar beter ernstig.

Een belangrijk aandachtspunt bij het inladen: plaats de zwaarste voorwerpen zo laag mogelijk tegen de grond, zodat je auto stabiel op de baan ligt. Beperk losse voorwerpen tot het absolute minimum. Laat tijdens de rit zo weinig mogelijk spullen slingeren op de banken, het dashboard en de hoedenplank.

Veilig – en alert! – achter het stuur

Wie een weekendje naar de Ardennen gaat, krijgt er vast niet mee te maken, maar als je autovakantie je naar Noord-, Oost- of Zuid-Europa leidt, wees je maar beter op je hoede voor vermoeidheid achter het stuur. Zodra je verschillende uren aan een stuk op de baan bent, kan je concentratie sterk afnemen, wat het risico op ongevallen vergroot. In de zomermaanden ligt vermoeidheid aan de basis van een ongeval op drie op de autosnelweg …

Het beste advies tegen vermoeidheid?

  • Neem voldoende pauzes.
  • Wissel van chauffeur.
  • Luister naar levendige muziek of praat met je passagier. Wanneer je moe dreigt te worden, kan die persoon je bovendien waarschuwen, zodat jullie op een stopplaats van positie kunnen wisselen.
  • Word je ‘s nachts moe? Las een slaappauze in. Zelfs een dutje van een kwartier kan je goed doen.
  • Vertrek nooit als je je moe voelt.

Wanneer (niet) op vakantie vertrekken met de auto?

In de zomervakantie is er sprake van zogenaamde zwarte zaterdagen: dagen waarop het vakantieverkeer in heel Europa op gang komt, en de snelwegen naar het zuiden een ware hel zijn. Raadpleeg op voorhand de druktekalender van VAB en vermijd drukke dagen. Het laatste weekend van juli en het eerste van augustus hebben de naam de gevaarlijkste te zijn. Wil je toch op een zaterdag vertrekken? Wacht dan tot na 16 uur.

Lees ook: Met de auto op wintersportreis, de vakantiechecklist

 

 

map_location