NL
Blog Image

Zuinig rijden: 10 tips om tot 10% te besparen op je brandstofverbruik

Er zijn twee soorten chauffeurs: zij die denken dat autorijden neerkomt op behendigheid en snelheid, en zij die zweren bij veilig en defensief rijden. Wat je rijstijl ook is, iedereen die rijdt met een wagen op fossiele brandstof wordt geconfronteerd met het brandstofverbruik van zijn wagen. Hoe lager dat is, hoe minder vaak je moet tanken en hoe meer je dus bespaart. Daarnaast gaat een laag brandstofverbruik ook gepaard met minder CO²-uitstoot en minder roet en fijnstof. Wat dan weer goed is voor het milieu.

In dit blog geven wij 10 tips om tot 10% te besparen op je brandstofverbruik:

 1. Verlaag je snelheid
  Te snel rijden duwt je verbruik gegarandeerd de hoogte in. Je verbruikt 25% meer brandstof bij 130 km/u, dan wanneer je 100 km/u rijdt. De ideale snelheid verschilt echter van auto tot auto. Voor de meeste voertuigen ligt het optimum tussen 80 en 100 km/u. Bovendien bespaar je ook op snelheidsboetes, wat extra meegenomen is.

   
 2. Laat je wagen uitbollen
  Laat het gaspedaal op tijd los wanneer je een rood licht of een andere voorziene hindernis nadert. Zo vertraagt je auto zonder dat je de koppeling induwd. Indien nodig kan je naar een lagere versnelling schakelen. Tijdens het uitbollen wordt bij moderne voertuigen de brandstoftoevoer afgesloten en rijd je dus zuiniger.
   
 3. Rij aan een constante snelheid
  Versnellen kost enorm veel brandstof. Probeer zoveel mogelijk aan een constante snelheid te rijden in een zo hoog mogelijke versnelling. Indien je wagen beschikt over Cruise Control is het aangeraden deze te gebruiken wanneer mogelijk.

   
 4. Ruim je auto op
  Ruim regelmatig je wagen op. Extra gewicht is één van de grootste redenen voor een hoger verbruik. 10% meer gewicht zorgt voor 6% extra verbruik.
   
 5. Sla geen onderhoud over
  Zorg tijdig voor een groot of klein onderhoud van je wagen. Een slecht onderhouden wagen kan tot 5% meer verbruiken. Een verstopte luchtfilter, een vervuild koelsysteem of versleten bougies: allemaal zaken die het brandstofverbruik kunnen verhogen.

   
 6. Rij anticiperend
  Anticipeer op wat er voor je gebeurt en volg de verkeersstroom. Hou voldoende afstand, verander niet onnodig van rijstrook en vermijd bruusk remmen.

   
 7. Controleer regelmatig de bandenspanning van uw wagen
  Een te lage bandenspanning zorgt voor brede, zachte banden met een hogere rolweerstand en dit zorgt voor 2 tot 3% extra brandstofverbruik.
   
 8. Vermijd overmatig gebruik van de airconditioning
  Airconditioning verbruikt tot 10% extra brandstof. Gebruik ze daarom verstandig. Indien u binnen de stad rijdt, zet uw raam open. Let op, doe dit niet wanneer u normaal rijdt want aërodynamisch leidt dit net tot meer brandstofverbruik.

   
 9. Trek langzaam op
  Snel optrekken geeft een verwaarloosbare tijdwinst, maar kost wel zo’n 16% extra brandstof. Bovendien zorgt het voor extra slijtage van banden en andere onderdelen.

   
 10. Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling
  Hoe lager het toerental van de motor, hoe minder hij verbruikt. En dat effect is groot! Zou je eenzelfde snelheid niet in de vijfde versnelling, maar in de tweede versnelling rijden, dan kan dat 50% schelen in je brandstofverbruik.


Zuinig rijden goed voor je portemonnee
Met een zuinige rijstijl kun je tot 10 procent brandstof besparen. Dit kan al snel oplopen tot €200 per jaar. Bovendien ben je met een zuinige rijstijl minder geld kwijt aan onderhoud, want auto-onderdelen slijten minder.

Zuinig rijden moet beloond worden!
Los van al deze tips kan je ook gewoon kiezen voor een hybridewagen of een benzine- of dieselwagen met een zuinige motor. Om dit aan te moedigen geven wij 10.000 km brandstof cadeau bij aankoop van een wagen die behoort tot onze Fuel Good Deals.

Succes!

map_location