NL
Blog Image

Carjacking voorkomen: 10 onmisbare tips

Een carjacking is een traumatische gebeurtenis: niet alleen wordt je auto gestolen, je wordt er zelfs hardhandig uitgetrokken – al dan niet onder dreiging van een wapen. Hoewel je natuurlijk geen controle hebt over de misdadigers, zijn er wel enkele tips die jou en je auto minder vatbaar maken voor een carjacking.

Carjacking voorkomen tijdens het rijden

Jaarlijks vinden er in België zo’n 350 carjackings plaats. Vaak aan kruispunten, maar ook op parkings en zelfs op de oprit voor je huis.

Met deze tips verminder je het risico op een carjacking:

  1. Sluit de portieren van je wagen meteen na het instappen. Veel nieuwe wagens zijn tegenwoordig uitgerust met automatische vergrendeling.
  2. Wees waakzaam wanneer je moet vertragen.
  3. Wanneer iemand je aan de kant van de weg iets wil vragen, open je ruit dan op een kier.
  4. Breng je wagen niet tot stilstand vlakbij een voertuig dat de weg blokkeert. Carjackers gebruiken deze truc weleens om je te dwingen om te stoppen en uit te stappen.
  5. Ook bij een botsing blijf je het best in eerste instantie in je voertuig. Als de situatie niet verdacht is, kun je veilig uitstappen.

Gezond en wel

Deze tips helpen je dan weer om een carjacking gezond en wel te overleven:

  1. Draag altijd je veiligheidsgordel, zo kan men je minder makkelijk uit de wagen sleuren.
  2. Schakel je knipperlichten aan en activeer indien mogelijk de sirene van je auto-alarmsysteem zodra er iets verdachts gebeurt.
  3. Bied geen weerstand en vermijd fysiek contact met de dader.

De schade beperken

Zo zorg je er ten slotte voor dat een eventuele carjacking zo min mogelijk schade veroorzaakt:

  1. Bevestig de sleutels van je wagen en je woning nooit aan dezelfde sleutelbos. Ook de reservesleutels bewaar je beter ergens anders.
  2. Bewaar thuis kopieën van je belangrijkste boord- en identiteitsdocumenten. Ook een exacte beschrijving van je voertuig komt goed van pas wanneer je je wagen moet laten signaleren.

 

map_location