NL
Blog Image

Diesel of benzine, welke optie geniet tegenwoordig de voorkeur?

Kiezen voor diesel of benzine? De brandstofkeuze van je nieuwe auto hangt volledig af van de manier waarop je je auto gebruikt. Lees hier in welke gevallen diesel de voorkeur geniet en wanneer benzine voordeliger is.

Een diesel- of benzinewagen kopen?

Tenzij je klaar bent om honderd procent elektrisch te gaan – en milieuvriendelijker te rijden – gaat de keuze voornamelijk tussen diesel en benzine. Er zijn tal van terechte redenen om voor het een of het ander te kiezen. Zo zijn benzineauto’s traditioneel sneller en sportiever, terwijl diesels een grotere trekkracht hebben. De ene vindt dat een benzinewagen prettiger rijdt, terwijl de andere een auto op diesel verkiest.

Dé belangrijkste afweging is echter de kostprijs. Hiermee moet je rekening houden bij de aankoop van je volgende wagen:

  • Een benzinewagen is door de band genomen goedkoper dan een dieselwagen.
  • Een dieselwagen verbruikt doorgaans minder brandstof.
  • De prijs van diesel is (voorlopig nog) lager dan die van benzine.

Hoeveel kilometers?

Uit bovengenoemde criteria volgt dat diesel een grotere investering vergt, maar wel voordeliger is als je veel kilometers aflegt. Hoeveel? Dat hangt uiteraard van het type voertuig en de fluctuerende brandstofprijzen af. Het staat als een paal boven water dat als je minder dan 20.000 kilometers bolt per jaar, je beter af bent met een benzinewagen. Gemiddeld genomen is een diesel interessanter vanaf 30.000 kilometer per jaar. Maar niet alleen het totale aantal kilometers is relevant, ook het soort ritten doet ertoe. Wie vaak lange ritten doet op de autosnelweg, profiteert sneller van zijn dieselmotor.

Dieselrijden wordt duurder

Wijst alles in de richting van een dieselwagen voor jou? Dan moeten we je enthousiasme toch even temperen. Zowel de Vlaamse als de federale overheid wil automobilisten stimuleren om met benzinewagens en milieuvriendelijke alternatieven te rijden. Nadat diesel jarenlang werd gesubsidieerd, wordt het dus nu opnieuw duurder gemaakt. Verwacht wordt dat diesel aan de pomp in 2018 duurder zal zijn dan benzine. En dat zal je keuze er niet makkelijker op maken.

map_location