Tweedehandsauto gekocht? Denk aan verzekering en inschrijving!Je hebt net een mooie tweedehandsauto gekocht? Gefeliciteerd! Vóór je je ermee op de baan begeeft, moet je natuurlijk enkele verplichtingen nakomen. Denk in eerste instantie aan de inschrijving en autoverzekering.

Autoverzekering tweedehandsauto

In België is elk motorvoertuig verplicht verzekerd voor burgerlijke en burgerrechtelijke aansprakelijkheid. Een standaard verzekering dekt de kosten aan derden bij een ongeval, terwijl een omnium-autoverzekering – die niet verplicht is – ook de eigen kosten dekt. Een omnium is vanzelfsprekend duurder en is vooral aangewezen in de volgende omstandigheden:

  • Je auto is nieuw of bijna nieuw.
  • Je hebt een dure of exclusieve wagen.
  • Je begeeft je vaak in het verkeer.

De verzekeraar berekent de kostprijs van je verzekering op basis van de leeftijd en het vermogen van je auto. Was je eerder al betrokken bij ongevallen waarbij je in fout was? Dan zal de premie hoger uitvallen. Je kunt de kostprijs drukken door prijzen op te vragen bij verschillende verzekeringsmaatschappijen.

Inschrijving en belastingen

De autoverzekering is één zaak, maar er zijn nog enkele wettelijke verplichtingen waaraan je moet voldoen voor je met je nieuwe tweedehandswagen de baan op mag.

Inschrijving bij de DIV

Elke wagen moet worden ingeschreven bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Deze inschrijving geeft je recht op een inschrijvingsbewijs en een nummerplaat. Hoe ga je te werk? Je vult het roze formulier ‘Aanvraag tot inschrijving’ in en bezorgt het rechtstreeks aan de DIV of aan je verzekeringsmakelaar, die je gegevens online invoert en de volgende werkdag het kentekenbewijs en de nummerplaat ontvangt.

Belasting op inverkeersstelling

Wegen kosten geld, en daarom moeten eigenaars van een auto verschillende verkeersbelastingen betalen. De belasting of inverkeersstelling (BIV) is een eenmalige kost wanneer een motorvoertuig voor het eerst op jouw naam wordt ingeschreven. De BIV wordt automatisch berekend op basis van het vermogen en de milieuprestaties. Je mag het aanslagbiljet voor deze belasting ongeveer een maand na de inschrijving in je bus verwachten.