NL
Blog Image

CNG is hot. Maar is dat wel terecht?

We moeten steeds meer op zoek gaan naar energievriendelijke alternatieven voor benzine en diesel. Een voorbeeld van zo’n alternatief is CNG, wat staat voor ‘compressed natural gas’. Maar is CNG écht een goede keuze? We overlopen de voor- en nadelen.

Wat is CNG?

CNG is een brandstof die wordt gemaakt door aardgas te comprimeren tot een druk van ca. 200 bar. Maar waarom is deze brandstof zo populair? Aardgas is 20 tot 30 procent goedkoper dan diesel en tot 40 procent goedkoper dan benzine. Daarnaast stoot een CNG-auto 90 procent minder fijne deeltjes en 30 procent minder CO2 uit dan een wagen op diesel of benzine. Dat maakt CNG het schoonste fossiele alternatief dat in ruime hoeveelheden verkrijgbaar is en niet afhankelijk is van olie. Het blijft natuurlijk wel een fossiele brandstof, wat wil zeggen dat het ooit zal opgeraken.

CNG versus elektrische

Een voertuig dat rijdt op CNG heeft dan wel een lagere uitstoot dan een wagen met een klassieke motor, maar blijft een stuk vervuilender dan hybride- of elektrische wagens. Verder neemt een CNG-tank veel plaats in en zijn er in België nog maar een honderdtal tankstations waar je aardgas kunt krijgen.

Waarom kiezen we dan niet massaal voor elektrische wagens? Door de hoge kost van de batterij is een elektrische wagen nog altijd een stuk duurder dan een CNG-auto. Maar ook de prestaties van een elektrische wagen kunnen voorlopig nog niet tippen aan die van een traditionele auto. In de toekomst zullen hybride- en elektrische wagens nog sterk evolueren, maar ter afwachting is een CNG-auto een mooie tussenoplossing.

Welke wagens kun je dan kiezen?

De meeste grote merken bieden tegenwoordig al enkele modellen met de optie CNG aan. Zo heeft Audi van zijn bekende modellen A3, A4 en A5 telkens ook een G-tron-versie waarmee je zowel aardgas als benzine kunt tanken. Maar bijvoorbeeld ook Opel, Volkswagen en Mercedes hebben modellen die op CNG rijden.

map_location