NL
Blog Image

Is de carwash slecht voor je auto?

Ben jij het type dat zijn auto pas wast als je de oorspronkelijke kleur niet langer herkent onder die dikke laag stof? Gewoon, omdat de auto wassen altijd zo’n gedoe is? Dan ben je wellicht fan van de carwash. Geen gedoe, en voor een klein prijsje blinkt je auto weer als nieuw.

Maar is de carwash wel zo’n goed idee? Loopt je wagen er bijvoorbeeld geen krassen op? En hoe zit het met een waxbehandeling in de carwash: zinvol of niet? We plozen het allemaal voor je uit!

Fijne krasjes in de carrosserie na de carwash?

In de carwash of wasstraat wordt je auto afgespoten, ingezeept, afgewassen en schoongewreven. Je auto kan daar op twee manieren onder lijden. Ten eerste kunnen de automatische borstels fijne, vaak cirkelvormige krassen maken in het koetswerk. Daarom gebruikt men tegenwoordig meestal microvezel, dat veel zachter is voor je carrosserie. Ten tweede kunnen auto’s met matte lak gaan glanzen door veelvuldig carwashbezoek.

Gelukkig zijn de meeste carwashes uitgerust met verfijnde apparatuur op basis van slimme sensoren. De borstels zijn veel zachter dan vroeger en resulteren nog maar zelden in krassen.

Merk je toch schade op na een bezoek aan de carwash? De carwashuitbater is wettelijk verplicht om je auto onbeschadigd terug te bezorgen – ook al staat er op een bord voor de deur van de carwash dat men niet aansprakelijk is voor schade. Bij schade schrijf je het best een aangetekende brief met de vraag om je kosten terug te betalen. In laatste instantie kun je een vordering starten bij de rechter.

De carwash heeft ook een groot voordeel …

In de carwash heb je de keuze uit meerdere wasprogramma’s. Volgens Yves De Boeck, docent carrosserie bij opleidingscentrum Syntra in Mechelen, is een waxbehandeling altijd een goed idee. De wax legt een dun beschermlaagje over het koetswerk van je auto, zodat het vuil zich niet kan vasthechten op de lak. Zo blijft je auto langer schoon. Bovendien beschermt de wax je auto beter tegen strooizout, vogeluitwerpselen en ander vuil dat je koetswerk kan aantasten.

Zelf wassen

Natuurlijk gaat er niets boven een grondige handwas. Volg daarbij gerust het stappenplan van de carwash:

  1. Spoel je wagen – het liefst onder hoge druk – af met water.
  2. Zeep in met schoon water en een goed schoonmaakproduct (met wax bijvoorbeeld).
  3. Poets je wagen met microvezeldoekjes, te beginnen aan de bovenkant.

Lees ook: Je auto wassen zonder krassen: dat doe je zó

 

 

map_location