Manuele of automatische versnellingsbak: het definitieve verdictDe grote meerderheid van de Belgische wagens die vandaag nieuw gekocht worden heeft een automatische versnellingsbak. Toch zweren heel wat mensen bij handmatig schakelen. Het hoeft niet te verbazen dat beide types versnellingsbakken voor- en tegenstanders hebben, want ze hebben beide hun troeven. Welk type het best bij jou past? Dat hangt helemaal af van jouw rij- en levensstijl.

Een manuele versnellingsbak voor sportief rijgedrag

De meeste Belgen hebben nog een manuele versnellingsbak. Handmatig hoger en lager schakelen is dan ook een echte routine geworden waarbij we nog amper hoeven na te denken. Het grootste voordeel van handmatig schakelen is dat je sportiever kunt rijden. Je hebt veel meer controle over je rijgedrag en ervaart je autorit een stuk intenser.

Zorgeloos rondrijden? Ga voor een automatische versnellingsbak

Technisch gezien is er niet zoveel verschil tussen een automatische en manuele versnellingsbak. Toch heeft dit een groot effect op je rijervaring. Je hoeft namelijk enkel nog maar gas te geven en te remmen, al de rest wordt voor jou gedaan. Dat maakt dat je een stuk zorgelozer en relaxter kunt rondrijden. Dat is bijzonder handig als je bijvoorbeeld lang in de file staat.

Het allergrootste voordeel van een automaat? Dat je al je aandacht op het verkeer kunt vestigen. Veel veiliger voor jou én de anderen in het verkeer.

Welk type versnellingsbak kies je het best?

Laat je in de keuze van een versnellingsbak inspireren door je rijstijl, hoe vaak je op de baan moet en hoe vaak je je vaak in druk verkeer begeeft.

Moet je voor je werk vaak voor lange afstanden de baan op? Dan zal je pols vast deugd hebben van een automatische versnellingsbak. Ook wie dagelijks in de file staat of vooral in de stad rondrijdt, heeft waarschijnlijk meer plezier van een automaat.

Een manuele versnellingsbak is dan weer beter voor echte autofans en mensen die graag te allen tijde de controle bewaren. Doorgaans is een wagen met manuele versnellingsbak bovendien iets betaalbaarder dan auto’s met een automatische versnelling.